Arkitektura e xhamive të keralës NUK paraqet asnjë nga stylet arabe APO ATO të arkitekturës indo-islamike të shkollave perandorake ose provinciale në indinë Veriore. Arsyeja për këtë NUK është e vështirë për tu gjetur. Puna për ndërtimin e xhamive bëhej nga artizanët vendorë hindoue Nën udhëzimet e krerëve fetarë myslimanë që Donin të ngrinin vende adhurimi. Modelet për vendet e adhurimit Ishin Vetëm tempujt Hindu ose Sallat teatrore («koothambalamet») dhe këto MODELE do të përshtateshin për kërkesat e Reja. Xhamitë e Reja të Keralës për rrjedhojë ngjajnë me ndërtimet tradicionale të rajonit. STILI arkitekturor Arab u fut në zonën Malabar të Keralës së sotme, gjatë periudhës së pushtimit nga Hyder Aliu dhe më vonë nga Tipu Sultani gjatë Shekullit të tetëmbëdhjetë. Një nûmer i madh tempujsh u shndërruan në xhami gjatë kësaj periudhe siç dëshmohet nga Stili Tradicional i keralës së këtyre strukturave. Elementet Kryesore të të gjitha strukturave priren të mbeten të njëjta. Modeli bazë janě normalisht forma të thjeshta rrethore, katrore ose drejtkëndore me një ÇATI me brinjë të evoluar nga konsideratat funksionale. Forma më e veçantë pamore e Lycèe së keralës është e çatia e gjatë dhe e pjerrët e ndërtuar për të mbrojtur muret e shtëpive dhe TI rezistoi musoneve të rënda, normalisht të ndërtuara me Liman ose labirinte kashte të gjetheve të palmës, të mbështetur MBI një kornizë ÇATI të bërë prej druri të fortë.

Strukturalisht korniza e çatisë Ishte e mbështetur MBI Kolona MBI muret e ngritur MBI plinta të ngritura nga niveli i Tokës për mbrojtje ndaj lagështisë dhe insekteve në klimën Tropikale. Shpesh muret Ishin Gjithashtu prej druri që është i bollshëm në Kerala. Dritaret trekëndore Ishin evoluar në dy Funde për ta mundësuar ajrimin e atikut Kur Tavani Ishte i përfshirë në hapësirën e dhomës. Evoluimi i Lycèe shtëpiake të keralës NDJEK ngushtësisht prirjen e zhvillimit në arkitekturën tempullore. Modelet primitive Ishin kasolle me skelet bambuje, ÇATI me kashtë gjethesh në forma të thjeshta rrethore, katrore ose drejtkëndore. Forma drejtkëndore me një ÇATI me Kulm duket se ka evoluar përfundimisht nga konsideratat funksionale. Strukturalisht skeleti i çatisë Ishte vendosur MBI Kolona MBI muret e ngritur nga toka për mbrojtje kundër lagështisë dhe insekteve në klimën Tropikale. ▪ Nga garazhi kalohet në hapësirën e CILA është e paraparë për kaldajë. Është portiku kryesor menjëherë pas shkallëve të shtëpisë. Tradicionalisht ka një ÇATI të pjerrët me tjegulla që mbahet nga Kolona. Anët janě të hapura dhe në kohët e Herme, kreu i shtëpisë quhej karanavar, që zakonisht ulej Këtu në një karrike të shtrirë me thuppal kolambi (enë pështytjeje) nga Ana e karrikes. Kjo karrike ne të ketë anësore të gjata në të dy krahët ku Karanavari do të mbaj këmbët e TIJ të ngritura për të qëndruar rehat.

▪ Në përdhese janě të vendosura dhoma e Madhe e ditës, e CILA është e Lidhur me trapezarinë dhe kuzhinën, dhe tualeti. Portugezët Ishin të parët që futën stylet Evropiane në arkitekturën kishtare të keralës, të ndjekur nga hollandezët dhe britanikët. Kisha e parë e këtij tipi në indi u ndërtua nga misionarët françeskanë në vitin 1510 në Fortesën e Kochit. AJO është një ndërtesë e Vogël PA prétentieux e Stilit mesjetar spanjoll. Kur Vasko de Gama vdiq në Kochi në vitin 1524 trupi i TIJ u varros në këtë kishë dhe më vonë u HOQ për tu zhvendosur në Lisbonne në vitin 1538. Kisha kështu u bë e njohur si kisha e Vasko de Gamas. Më vonë u Mor në zotërim nga hollandezët dhe u përdor për shërbimet e reformuara.